BENEFICIS DE LES TIC EN EDUCACIÓ


Hola de nou pedagogs i pedagogues!!

Avui, tornem al blog però de manera diferent... venim amb una entrada curiosa, ja que anem a comentar un article publicat al web Psicología y Mente, que ens ha cridat l'atenció, ja que ens exposa els beneficis que ens aporten les TIC quan s'utilitzen en matèria d'educació. 

L'article comença parlant sobre el creixement de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), ja que han augmentat notablement la seua presència a les escoles en els últims 10 anys. 

Aquest fet ha suposat una revolució en l'educació, han transformat els sistemes educatius, afavorint nous continguts i coneixements més rics i variats, que a més poden ser compartits en línia i ajustats a tots els públics. També han suposat la creació de noves plataformes virtuals, comunitats virtuals d'aprenentatge, en les que alumant i professorat poden estar en contacte; i també es poden penjar informacions, tasques, anotacions, etc.

Niños, ordenador portátil y un kit de robótica invención en la escuela Foto de archivo - 71149006

Els beneficis que ens aporten les TIC han sigut ennumerats de la següent manera: 

1. Potencial augment de l'interés per certes matèries:

Existeixen certes matèries que solen despertar menys interés en els alumnes que unes altres, aquest fet pot provocar una mica de frustració en els professors i professores, els quals a vegades es queden sense recursos per a despertar aquesta fascinació en els i les alumnes.

No obstant això, gràcies a eines com a animacions, vídeos o exercicis multimèdia, els alumnes poden veure augmentat el seu interés amb les consegüents repercussions positives que això comporta. 

2. Augment de la motivació 

Tal com es comentava anteriorment, en les noves generacions la utilització de noves tecnologies està a l'ordre del dia, per la qual cosa aquells àmbits en els quals no les troben poden resultar-los poc motivadores. 

Per tant, la utilització de les TIC a les escoles pot significar un augment de la motivació, ja que s'ofereix una manera d'aprendre en sintonia amb els seus costums i aficions. La utilització d'eines digitals pot suposar una nova manera d'aprendre de manera atractiva, senzilla i divertida. 

3. Facilita la comunicació 

Gràcies a les noves tecnologies, la comunicació entre alumnes i professors/es pot ser molt més fàcil i accessible. Tradicionalment, l'alumne ha exercit un paper passiu en aquest sentit; no obstant això, gràcies a les possibilitats que ofereixen els xats o els correus electrònics poden ser útils per a la resolució de dubtes, per a compartir idees i contingut, etc. 

4. Fomenta la cooperació 

Les noves tecnologies poden proveir d'un espai digital comú que promoga la cooperació no sols entre els alumnes com una eina per a treballar en grup, sinó també perquè l'equip docent puga compartir coneixements, experiències i cooperar entre ells. 

5. Interactivitat 

Una gran quantitat d'estudis realitzats en l'àmbit escolar han demostrat que la interactivitat entre els alumnes potencia els processos d'aprenentatge. Per tant, si utilitzem les TIC com una eina més de comunicació i intercanvi d'idees entre els alumnes fomentarem els processos de reflexió. 

6. Major autonomia 

A causa de l'ampli ventall d'informació que es pot aconseguir amb la implantació de les TIC a les escoles, els alumnes poden ser capaços de triar i decidir quins assumptes o matèries els provoquen major curiositat i augmentar aquests continguts mitjançant la cerca i selecció d'informació. 

Això significa una major capacitat de decisió i la potenciació de l'autonomia de l'alumne. 

7. Activitat intel·lectual contínua 

Tots els avantatges o beneficis que s'han descrit anteriorment tenen com a conseqüència directa la contínua activitat intel·lectual dels i de les alumnes. És a dir, les TIC potencien el pensament continu i conscient d'aquests, així com el desenvolupament cognitiu. 

8. Potència la iniciativa i la creativitat 

A més, i com a conseqüència a tot l'anterior, el bon ús de les TIC fomenta el desenvolupament de la creativitat i la presa d'iniciativa, ja que l'alumnat desenvolupa noves habilitats que li permeten aprendre per si mateix. 

9. Permet l'alfabetització digital i audiovisual 

Mitjançant la pròpia utilització les TIC es promou l'aprenentatge i el desenvolupament de les habilitats necessàries per a desembolicar-se en la nova era digital en la qual estem entrant.

Resultado de imagen de niños con ordenadores


↠ Rovira, I. (2019). 9 beneficios del uso de las TIC en la educación Las nuevas tecnologías de la información y comunicación ofrecen nuevas posibilidades educativas.. Psicología y Mente. Recuperado de https://psicologiaymente.com/desarrollo/beneficios-uso-de-tic-en-educacion 

Comentarios

Entradas populares de este blog

RECURSOS EDUCATIUS PER A ALUMNES AMB NEE

PREVENCIÓ SOBRE L'ÚS ABUSIU DE LES TIC

TASQUES ESCOLARS